Nikola Meeuwsen

PIANIST

Foto: Melle Meivogel

Nikola Meeuwsen (2002) heeft als  pianist van de jonge generatie al een opvallend volwassen carrière. Hij maakte op 19 januari 2024 zijn avondvullende solodebuut in het Concertgebouw met op het programma werken van Schubert, Beethoven, Brahms en Schumann. Op 17 januari 2025 zal hij voor de derde keer als solist optreden met het Residentie Orkest. Dit keer met een uitvoering van het 1e pianoconcert van Frédérick Chopin.
Nikola won op zijn 20ste als jongste musicus ooit de Grachtenfestivalprijs en was in 2023 artist in residence van dit Amsterdamse festival. In 2019 ontving hij de Concertgebouw Young Talent Award.


Ook in het buitenland slaat Nikola Meeuwsen zijn vleugels uit. In oktober 2023 speelde hij het Pianoconcert van Grieg in de beroemde Dvořák Zaal van het Rudolfinum in Praag, tijdens het internationale festival voor jong talent Young Prague. Hij vertolkte in november 2023 Beethovens Vijfde pianoconcert met het Lithuanian National Orchestra in Dortmund. Tien dagen later zat hij op het podium van Flagey in Brussel voor het Concert voor twee piano’s van Mozart: een optreden met Sinfonia Varsovia en zijn pianodocent Avedis Kouyoumdjian die graag al met Nikola optreedt. Nikola trad als solist ook al op in Rachmaninovs Tweede Pianoconcert, Tsjaikovski’s Eerste pianoconcert, Clara Schumanns Pianoconcert, en het Eerste en Derde pianoconcert van Beethoven.


In het Gwyl Machynlleth Festival in Wales speelde Nikola in 2022 een solorecital, nadat artistiek leider en pianist Julius Drake in de Grote Zaal van het Concertgebouw Nikola’s vertolking van Scriabins Vierde sonate had gehoord.
In juni 2023 speelde hij een concert in Schotland. De Times loofde zijn optreden in een vijf-sterren-recensie: “Meeuwsen’s suave technique tapped right into the delicacy and beauty of everything he played, and the evanescent seemliness of the sound in Ravel’s Tombeau de Couperin was enormously moving.” 


Nikola vindt communicatie de essentie van het musiceren. Daarom heeft hij een grote bewondering voor legendarische pianisten als Vladimir Horowitz, Sviatoslav Richter, Glenn Gould en Arthur Rubinsten en voor levende legendes als Grigory Sokolov, Ivo Pogorelich en Enrico Pace, die in dialoog gaan met hun publiek en niet schromen zichzelf bloot te geven. Ook de communicatie met medemusici ziet Nikola als een onmisbare inspiratiebron. Hij vindt kamermuziek net zo waardevol als een solorecital of een solo-optreden met orkest.


Met veel toonaangevende jonge talenten treedt Nikola op, zoals Noa Wildschut, Benjamin Kruithof, SongHa Choi en Alexander Warenberg. Ook met zijn docent en inspirator Enrico Pace gaf hij al concerten. Hun vertolking van Liszts transcriptie voor twee piano’s van Beethoven Negende symfonie was een van de hoogtepunten van het Beethoven Festival van Amare in 2019. Nieuwe concerten met Pace staan gepland.


Nikola viel al op jonge leeftijd op. Hij won in 2012, op zijn negende, het Steinway Concours, en in 2014 het Koninklijk Concertgebouw Concours. Nikola speelde solorecitals door heel Nederland en over de grens in Milaan, Bologna, Triëst, Faro en Imola. Op festivals is hij een graag geziene gast. Hij speelde in het Storioni Festival, het Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, het Internationaal Kamermuziekfestival Ede, Festival Classique, het Februari Festival en bij Classical NOW! In het St. Magnus Festival op de Orkney-eilanden in 2023 gaf hij een solorecital en trad hij op met het Ragazze Quartet. Hij heeft reeds met veel bekende musici en ensembles samengespeeld waaronder het Matangi Quartet, Het Chianti Ensemble, Alexander Kerr, Augustin Dumay, Vladimir Mendelssohn en Nobuko Imai. Met pianisten als Igor Roma, Anna Fedorova, Thomas Beijer, Avedis Kouyoumdjian, Nicolas van Poucke en Enrico Pace trad hij op als pianoduo. 


Nikola studeert sinds 2010 Bij Marlies van Gent, en sinds 2014 ook bij Enrico Pace aan de Accademia Pianistica in Imola. Momenteel is Nikola ook student aan de Koningin Elisabeth Chapelle in Brussel bij Frank Braley en Avedis Kouyoumdjian. 


Thuis in Den Haag studeert Nikola op een prachtige Bösendorfer-vleugel, die het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) hem in bruikleen heeft gegeven.